Töltődés...

Na, pupák!

A Karinthy – aki színházat csinált

Na, pupák!

Olvasson bele!

Czeiner-Szücs Anita

Na, pupák!

A Karinthy – aki színházat csinált

Flaccus Kiadó, 2020

165×235 mm

224 oldal

keménytábla, cérnafűzött


Karinthy Márton, a Karinthy Színház alapító-igazgatója – Karinthy Ferenc Kossuth-díjas író fia, a magyar irodalom legendás alakjának, Karinthy Frigyesnek az unokája – 2019 novemberében távozott közülünk. Emléke, munkássága előtt tiszteleg ez a kötet.

Karinthy Márton 1973-tól rendezőként Békéscsabán, Pécsett, a Gorsiumi Nyári Játékokon, Budapesten a Thália Színházban, a Játékszínben, a Népszínházban és a Reflektor Színpadon, valamint a Magyar Televízióban dolgozott, majd 1982-ben társigazgatóként – Harsányi Gáborral – megalapította a Hököm Színpadot, a színházak államosítása utáni első magyar magánszínházat. 1988-tól a Hököm Színpad – mai helyére, a Bartók Béla útra költözve – Karinthy Színházként folytatta, évtizedek óta Buda egyetlen állandó kőszínházaként.

Czeiner-Szücs Anita 2010 és 2019 között készített interjúi segítségével bepillantást nyerünk az igazgató-rendező – valamint szeretett színháza – életébe, megismerjük sikereit és kudarcait, bizonyságot kapunk a színház iránti szenvedélyes elkötelezettségéről. A könyv bemutatja Karinthy Márton rendezői pályájának állomásait, részletesen megismerhetjük valamennyi színpadi és televíziós rendezésének pontos adatait, kulisszatitkait, valamint az előadások és tévéjátékok korabeli kritikai fogadtatását.

A könyv címe talán magyarázatra szorul, megfejtését Karinthy Mártontól kapjuk meg:

„– Könyveiben és korábbi interjúiban is kifejtette, hogy egész életében cipelte a karinthyság keresztjét. Bizonyítani szerette volna tehetségét, ami nem volt könnyű nagyapja és édesapja mellett. Ez az elismerés elégtétel?

– Amíg él az ember, ezt a keresztet nem tudja letenni, de ennek végső soron jó oldala is van: inspirál. De ha már a keresztről beszélünk, stílusosan úgy mondanám, fontos stáció ez utamon. Most nem leejtem, hanem még erősebben szorítom a keresztet, amit végre könnyebbnek érzek. Már büszkén tudnék őseim szemébe nézni. Eszembe jut egy karikatúra a Ludas Matyi című újságból. Ezen Karinthy Frigyes egy felhőről néz lefelé – amikor a Verpeléti útból Karinthy Frigyes út lett – és azt mondja apámnak: Na, pupák, ezt csináld utánam! Most már talán én is mondhatnám: Na, pupák…!”

(részlet a Karinthy Mártonnal 2013-ban – a Kossuth-díj átvételét követően – készült interjúból)


Tartalom

A Karinthy

Előszó

Bevezetés

Beszélgetések Karinthy Mártonnal

Nemzeti szérum

A hátsó ajtó

A budai kukoricagóré

Na, pupák, ezt csináld utánam!

Utolsó mocsári harcos

Az elkerülhetetlen írósors

A gének mitológiája

A név kötelez?

Karinthy Márton (rövid életrajz)

Rendezte Karinthy Márton

Színház- és Filmművészeti Főiskola

Békés Megyei Jókai Színház

Pécsi Nemzeti Színház

Gorsiumi Nyári Játékok

Thália Színház

Reflektor Színpad

Játékszín

Népszínház

Hököm Színpad

Karinthy Színház

Színházi rendezések (mutató)

Magyar Televízió


Top